Spanje, een indrukwekkende lezing over Seed to Seal

seed to seal

Afgelopen maand heb ik een reis naar Spanje gemaakt, een reis die ik cadeau kreeg van Young Living en Marije. Marije deed mee aan een Incentive van Young Living. Met een klein beetje hulp van mij heeft zij een geheel verzorgde reis naar een luxe resort in Gerona gewonnen. Ik mocht mee als haar Plus-one. Young Living had een driedaags programma vol trainingen, lezingen en leuke groepsactiviteiten georganiseerd.

Spajne

De lezing die op mij het meest indruk heeft gemaakt was die van farmmanager Nicolas Landel. Vol passie vertelde hij over zijn Lavendelboerderij in Zuid-Frankrijk. Ik had al vaker gelezen over het ‘Seed to Seal’-proces van Young Living maar nu kreeg ik uit eerste hand te horen hoe het in zijn werk gaat. Ik heb nog meer respect gekregen voor de oliën van Young Living. Vooral de strenge kwaliteitscontroles die ervoor zorgen dat alle producten voldoen aan strenge standaarden.

TRANSPARANTIE

Ik zal proberen uit te leggen wat Nicolas met ons gedeeld heeft. ‘Seed to Seal’ is ontstaan vanuit de visie van Gary Young waarbij hij alle processen die bij het maken van etherische olie komen kijken, in eigen hand houdt. De transparantie van het bedrijf is voor hem heel belangrijk. Zo mag je ten alle tijden een kijkje nemen op 1 van de 18 boerderijen over de hele wereld. Alle alle testresultaten altijd op te vragen om in te zien en mag je kijken in de kamers waar de olie gedestilleerd wordt. Nicolas vertelde dan ook dat hij graag een rondleiding geeft wanneer je naar zijn boerderij komt. Niet als je naar zijn boerderij komt, maar wanneer!

Hij legt ook uit dat tegenwoordig er vele certificaten worden uitgegeven waarmee je kan aantonen dat jouw boerderij organisch is, maar daarmee is niet gegarandeerd dat op de juiste manier en tijd de plant is geoogst of op de juiste manier de olie is gedestilleerd.

SEED TO SEAL

Seed to Seal is een formule die garandeert dat de olie vanaf het zaadje tot aan het flesje aan de hoge kwaliteitseisen voldoet die van Young Living heeft opgesteld. Young Living heeft bewust niet het certificaat biologisch, omdat je deze verkrijgt wanneer je product voor 98% biologisch is. Voor Young Living etherische olie is dat niet voldoende, want zij zijn 100% biologisch en organisch.

Young Living werkt ook samen met boeren uit de omgeving, hun wordt het Seed to Seal-standaard geleerd. Zij leren niet alleen hoe ze het moeten doen, maar vooral ook de manier waaróm.

HOE KOMT DE LAVENDEL OLIE IN HET FLESJE

In het geval van de Lavendel op de boerderij van Nicolas, begint alles met een zaadje van de juiste kwaliteit. Dit zaadje wordt geplant in een “nursery”, een kraamkamer waar het kan groeien tot een babylavendelplantje. Dit babyplantje zal later in het veld geplaatst worden. Iedere plant heeft zo zijn eigen manier, Clary Sage bijvoorbeeld wordt direct op het veld gezaaid.

Timing van planten maar ook de juiste grond is van essentieel belang om de juiste kwaliteit olie te verkrijgen. In Frankrijk hebben ze geen irrigatiesysteem, vandaar dat je de juiste tijd uit moet kiezen om het plantje te planten. Als je na het planten drie  weken droogte hebt, zal het niet goed gaan komen met de Lavendel. Als dat plantje dan geplant is, is het zaak deze op de juiste manier te verzorgen tot aan de oogst. Het mag duidelijk zijn dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas komen. Onkruid wieden gebeurt machinaal maar ook handmatig. Nicolas vertelde dat hij vorig jaar na hevige regenval, waardoor er veel onkruid was, ook een kudde schapen heeft losgelaten in zijn velden om het onkruid te wieden. Schapen eten alles, en als er dan écht niets anders over is, dan pas beginnen ze pas aan een Lavendel plant te eten.

ONDERZOEK

Ook doet de farmer constant onderzoek naar hoe zijn plant het beste te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Zo is er momenteel een vlieg die ziekte verspreidt, deze vlieg wordt tegengewerkt door naast de lavendelvelden ook graan te laten groeien. Het vliegje kan niet over het graan heen vliegen, want dat is te hoog en zo zal hij niet de ziekte kunnen verspreiden.

Als de Lavendelplant goed gegroeid is, is het zaak om deze ook op de juiste tijd te oogsten. Oogst je deze twee weken te vroeg of te laat, dan zal dat de kwaliteit van de olie beïnvloeden. Nicolas liet foto’s zien van lavendel in bloei. Wanneer de en eerste bloemetjes uitgebloeid zijn is het de juiste tijd om te oogsten.

Na de oogst begint het destilleerproces. Eerst worden er testen gedaan naar de kwaliteit van de plant, zo geheten chromatografie. Deze basisanalyse wordt uitgevoerd door laboranten.

Bij destilleren is het zaak dat de materialen van hoogwaardige kwaliteit zijn, de tanks van RVS en glas, maar ook moet worden gewerkt met vers schoon water. Seed to Seal is niet zomaar een logo, maar écht een standaard waar ook distilleerderijen aan moeten voldoen.

100 %

Bij destilleren draait het om het controleren van drie elementen: temperatuur, druk en tijd. De stoom wordt door de plant gedrukt, daardoor komt de olie vrij uit de plant, die olie drijft op de stoom en door de stoom weer af te koelen, scheid je het water van de olie. Etherische olie is eigenlijk een serie van moleculen en iedere molecuul komt op een ander tijdstip vrij, Na ongeveer 40 minuten heb je 80% van de moleculen. Veel andere merken nemen hier genoegen mee, want je hebt immers al 80 %, waarom wachten op de andere 20% aangezien die laatste 20% nog eens 20 minuten langer duurt. Maar op die manier laat je de zwaarste moleculen uit de olie en daarmee gaat de kwaliteit van de olie achteruit. Young Living gaat hier dus voor de volle 100%

Het hele jaar door wordt onderzoek gedaan hoe de beste olie te verkrijgen, zo wordt gekeken naar de hoogte waar de lavendel geplant wordt, maar ook naar de invloed die de zon heeft op de planten. Na het destillatieproces zal de olie verstuurd worden naar Amerika waar de olie nog aan een 40-tal testen onderworpen wordt voordat de olie gebotteld zal worden voor de verkoop.

SPANJE EN FRANKRIJK OP MIJN BUCKETLIST

Dit is in het kort wat Nicolas vertelde daar in Spanje over het Seed to Seal proces, niet een logo maar een standaard.  Op mijn bucketlist staat inmiddels een bezoek aan een Young Living Farm  met stip bovenaan.. Een bezoek aan de lavendelvelden in Frankrijk, maar ook een farm in Spanje waar ze o.a. Frankinsence (wierook) destilleren. Graag wil ik met eigen ogen dit hele proces te kunnen aanschouwen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *